Fäbodan vapaa-ajan alue Pietarsaaressa

Fäbodassa kohtaavat luonto sekä kauniit hiekka- ja kalliorannat.

Ei ihme että Fäboda on jo vuosikymmenien ajan ollut pietarsaarelaisten suosikki virkistymiskohde. Tänne tulaan vuoden ympäri nauttimaan luonnosta: uimaan, ottamaan aurinkoa, marjastamaan, kalastamaan, metsästämään, vaeltamaan, pyöräilemään ja hiihtämään. 

Auringonpalvojan paratiisi

Fäbodan alueella, noin 10 km Pietarsaaren keskustasta, on kolme suurta hiekkarantaa, Fäboda kahvituvan ranta, Isohiekka ja Pikkuhiekka.

Suosituin rannoista on kaareva, laguunia muistuttava Pikkuhiekka, joka on varustettu grillipaikalla, pukukopeilla ja WC:llä. 

Pieni kallioniemekkeiden rajaama Fäboda kahvituvan ranta sijaitsee aivan Pikkuhiekan kyljessä. 

Etelämpänä sijaitseva, Natura-alueeksi luokiteltu Isohiekka on Pikkuhiekkaa rauhallisempi ja leveämpi. Pehmeiden hiekkadyynien lomassa voi palvoa aurinkoa, tehdä hiekkakakkuja ja uida virkistävässä merivedessä.

Kaikki Fäbodan rannat ovat matalia ja sopivat hyvin lapsille mutta myös aikuiset pääsevät uimaan kahlattuaan pidemmälle.

Lue lisää uimarantojen palveluista

Fäbodassa on muutakin kuin hiekkarantoja

Pietarsaarelaisille Fäbodan alue tarjoaa paljon muutakin kuin kauniita hiekkarantoja. Alueen karu ja kallioinen luonto sykähdyttää ympäri vuoden. 

Fäbodassa voi ihastella sileitä rantakallioita, kokea aavan meren tyrskyt ja seurata auringonlaskua kalliorannalla. Kauniit kalliot ovatkin suosittu valokuvauskohde sekä luontokuvaajille että erilaisiin juhlakuvauksiinkin. 

Fäboda-Pörkenäsin alueella on laaja, jopa 33 km pituinen verkosto ulkoilu- ja vaellusreittejä, jotka tarjoavat mahdollisuuksia muun muassa luontoretkeilyyn, marjastukseen ja maastopyöräilyyn. Alueella on lisäksi taukotupia, levähdys- ja grillauspaikkoja. Fäbodan kahvituvan rannasta lähtee esteetön luontopolku, josta löytyy myös näköalatorni. Alueella on lapsille oma luontopolku, jonka varrella on luontoon liittyviä tehtäviä, eläinveistoksia ja tasapainorata. 

Uimarantojen läheisyydessä palvelee laadukas Fäbodan kahvitupa -ravintola.

Fäbodan rannoilla sijaitseva Gnista Glamping tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea Fäboda täysin uudella tavalla. Gnista Glampingiin kuuluu kaksi suurta, kalustettua telttaa, jotka voit varata, kun haluat nauttia päivistä meren äärellä.

Fäbodan rannan läheisyydessä on asuntoautoille ja -vaunuille Pikkuhiekan Matkaparkki, josta löytyy 6 sähköpaikkaa ja 6 sähkötöntä paikkaa. Vaunualue on avoinna 10.5.-30.9. Lue lisää ja varaukset: matkaparkki.com

Kaupungilla on alueella myös asuntovaunualue, johon vuokrataan ympärivuotisia paikkoja.

Fäboda-Pörkenäsin alueen vaellusreitit

Fäbodan asuntovaunupaikat

Heinäkuussa 2023 linja-autolla Fäbodaan

Koko heinäkuun ajan Pietarsaaren ja Fäbodan välillä liikennöi linja-auto kolme kertaa päivässä, 7 pv/viikko. Linja-auton hinta on 1 €/suunta, alle 4-vuotiaat lapset ilmaiseksi.

Ingsva liikennöi reitillä 60 paikkaisella linja-autolla. Linja-auto lähtee Pietarsaaren ABC:ltä klo 10.00, 12.00 ja 14.00 ja pysähtyy seuraavilla pysäkeillä:

  • Kolpintien pysäkki (Permon liikenneympyrä) klo 10.03, 12.03 ja 14.03
  • Prisma (Koulukadun pysäkki) klo 10.05, 12.05 ja 14.05
  • Campus Allegro (Kauppiaankadun pysäkki) klo 10.10, 12.10 ja 14.10
  • Neste Etelätullin pysäkki klo 10.15, 12.15 ja 14.15
  • Sale Vestersundinkylä klo 10.20, 12.20 ja 14.20

Linja-auto on perillä Fäbodassa klo 10.30, 12.30 ja 14.30. Se ajaa vastakkaiseen suuntaan eli Fäbodasta Pietarsaareen klo 11.00, 13.00 ja 16.00. Maksu joko käteisellä tai pankkikortilla. Linja-autopaikkaa ei voi varata etukäteen, eikä pyöriä voi ottaa mukaan. Koirat ovat tervetulleita hintaan 1 €/matka.