Pieneksi kaupungiksi Pietarsaarella on erittäin rikas kulttuurielämä

Pietarsaaressa on mahdollista päästä nauttimaan niin teatterista, elokuvista, taidenäyttelyistä sekä museoista kuin myös musiikki- ja kulttuurifestivaaleista. 

Musiikilla ja erityisesti klassisella musiikilla on kaupungissa vahva asema. Kulttuurielämän sydämenä toimii aivan kaupungin keskustassa sijaitseva taiteen, luovuuden ja hyvinvoinnin keskus Campus Allegro. 400-paikkaisessa Schauman salissa on joka viikko tarjolla konsertteja. 

Musiikkikahvila After Eight on yksi tärkeimmistä kulttuurin solmukohdista. After Eightin kauniissa pihapiirissä järjestetään säännöllisesti musiikkikonsertteja sekä erilaisia tapahtumia.

Lisäksi kaupungissa sijaitsevien musiikkialan oppilaitosten opiskelijat esiintyvät usein eri puolilla kaupunkia, esimerkiksi Black Sheepin tai Kaupunginhotellin terasseilla. Jazzoo musiikkiyhdistys järjestää torstaijazzeja, joissa sekä paikalliset muusikot, että kansainvälisesti tunnetut artistit vuorottelevat. 


Museot, taidenäyttelyt ja kaupunginkirjasto

Musiikin lisäksi myös muut taiteen ja kulttuurin alat pääsevät Pietarsaaressa vahvasti esiin.

Pietarsaaren kaupunginmuseo järjestää eri toimitiloissaan monipuolisesti erilaisia tapahtuma ja näyttelyitä. Historiallisen museon päärakennus Malmin talo keskittyy erityisesti paikalliseen merenkulkuhistoriaan. Kaupungissa toimii myös muita kiinnostavia museoita. 

Tärkeä kulttuuritoimija Pietarsaaressa on myös Pietarsaaren kaupunginkirjasto, joka toimii kaupunkilaisten viihtyisänä olohuoneena. Kirjastossa on kattava valikoima kirjoja, musiikkia, elokuvia, e-kirjoja, lehtiä ja muuta aineistoa sekä suomeksi että ruotsiksi. Lisäksi kirjastoon voi tulla lukemaan, opiskelemaan, tutustumaan vaihtuvaan taidenäyttelyyn sekä osallistumaan kirjastossa järjestettäviin tapahtumiin. Kirjallisuudella on kaupungissa vahva ja perinteikäs asema, olihan kanslallisrunoilijamme J.L. Runeberg syntyjään pietarsaarelainen. 

Pietarsaaren kaupungin yleinen kulttuuritoimi edistää, tukee ja järjestää kulttuuritoimintaa kaikenikäisille. Kulttuuritoimisto palvelee sekä tiedottaa asukkaita kulttuurin alan kysymyksissä sekä vaalii ja edistää yhdistys- ja kulttuurielämän runsautta kaupungissa.


Tapahtumakalenteri on täynnä ympäri vuoden

Pietarsaaressa järjestetään ympäri vuoden vilkkaasti erilaisia tapahtumia, kiitos tästä kuuluu muun muassa aktiivisille kulttuuriyhdistyksille. 

Tapahtumavuoden avaa helmikuun alussa Pietarsaaren kirjallisuuspainotteinen kulttuuriviikko, Runeberginviikko.

Kaupunkifestivaali Jaakon Päivät huipentaa tapahtumakesän heinäkuussa. Jaakon Päiviä on järjestetty jo 1970-luvulta lähtien ja tapahtuma on kasvanut viikonlopputapahtumasta viikon kestäväksi kansanjuhlaksi, jolloin kaikki entiset ja nykyiset pietarsaarelaiset lähtevät ulos seurustelemaan ja juhlimaan. Suositut tapahtumat kuten Lasten päivä sekä vanhan ajan tori kuuluvat Jaakon Päivien vakiohjelmistoon. 

Kesäsesongin päättää tunnelmallinen kulttuurin ja kaupan yö Spotlight, jolloin keskustassa järjestetään erilaisia musiikki-, taide ja tanssitapahtumia ja kaupat ovat auki lähes keskiyöhön. 

Joulukuuta valaisee Lucianeito, joka saapuu kynttiläkruunussaan tervehtimään kaupunkilaisia.