Valmius sähkökatkoihin

Tänä talvena suomalaisia kehotetaan varautumaan sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin. Sähköpula syntyy, kun Suomessa käytetään enemmän sähköä kuin sitä tuotetaan tai tuodaan ulkomailta. Jos pienempi kulutus ja muut toimenpiteet eivät riitä, kiertävät lyhytaikaiset sähkökatkokset voivat kansallisen kantaverkkoyhtiön Fingridin mukaan olla viimeinen keino ehkäistä suurta häiriötä sähkönjakelussa. Fingridin sivuilla voi seurata Suomen sähköverkon tilannetta reaaliajassa: https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/

Voit myös lukea lisää sähköpulasta ja sähkökatkoista Herrfors Verkon kotisivulta.

Vaikutukset kaupungin palveluihin

Tavoitteena on, että vaikutus kaupungin palveluihin on mahdollisimman pieni. Koulut ja päiväkodit ovat avoinna tavalliseen tapaan. Liikunta- ja kulttuuritoiminnan toimipaikkoihin sähkökatko saattaa vaikuttaa.

Pietarsaaren Vesi pyytää asukkaat huomioida seuraavat asiat:

– Vaikka vedentulo hanasta ei lakkaa sähkökatkon aikana, pyydämme välttämään vedenkäyttöä, kuten suihkussa ja kylvyssä käyntiä, astian- ja pyykinpesua sekä wc-pöntön vetämistä jo puoli tuntia ennen sähkökatkoa sekä sen aikana.

– Vettä voi käyttää käsienpesuun sekä ruoanlaittoon, jos laittaa esim. ämpärin lavuaariin, johon ylimääräiset vedet valuvat. Ämpärin voi tyhjentää viemäriin sähkökatkon jälkeen.

– Vedenkäyttöä tulisi välttää jo puoli tuntia ennen sähkökatkoa sekä sen aikana.

– Vesimittari ei saa missään vaiheessa jäätyä. Huolehdi, että vesimittaritilan lämpötila pysyy plussan puolella.

Katuvalaistus ja liikennevalot eivät toimi alueilla, joilla on sähkökatko. Tuolloin noudatetaan tienviittojen mukaista väistämisvelvollisuutta. On tärkeää, että jalankulkijat ja pyöräilijät käyttävät heijastinta, ja että pyörässä on sekä etu- että takavalo. Autoilijoita pyydetään olemaan erityisen valppaita ja tarkkaavaisia, jotta autoliikenne on turvallista ja sujuvaa ilman liikennevalojen ohjausta.

Oma valmius kotona

On suositeltavaa, että kaikki asukkaat varautuvat itse erilaisiin häiriöitilanteisiin omassa kodissaan. Mahdollinen sähkökatko on vain yksi yhteiskunnassa syntyvä häiriötilanne. Kodeissa tulisi varautua selviämään itsenäisesti kolme vuorokautta. – Lue lisää varautumisesta kodeissa https://72tuntia.fi/

– Lisäksi on hyvä pyrkiä jatkamaan sähkönkulutuksen säästämistä kodeissaan.

Valmiustyöryhmä

Fredrik Ollus