Pietarsaaren Veden häiriötilanne – Kallan ympäristöterveys tiedottaa

Meneillä olevan Pietarsaaren Veden talousveden liian korkeiden rautapitoisuuksien johdosta, Kallan Ympäristöterveys tulee ottamaan seitsemän (7) viranomaisnäytettä eri näytteenottopaikoista huomenna maanantaina 16.10.2023. Raudan lisäksi, juomavedestä analysoidaan myös mikrobiologiset parametrit.

Asetuksessa (1352/2015) talousveden laadusta on raudalle asetettu laatutavoite 200 µg/l. Viranomaisnäytteessä, joka otettiin 25.9.2023 rautapitoisuus oli 110 µg/l. Maanantaina 9.10.2023 Kallan ympäristöterveys otti viimeisimmän viranomaisnäytteen. Sen näytteen rautatulos ei ole vielä valmistunut. Näytteessä ei ollut poikkeamia mikrobiologisissa parametreissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivujen tietojen mukaan rauta aiheuttaa talousvedessä maku- ja hajuhaittoja ja suuret rautapitoisuudet saattavat ärsyttää vatsaa.

Kallan Ympäristöterveydelle ei ole tullut sellaista tietoa, että vallitsevaan häiriötilanteeseen liittyisi epidemia.

Lisätietoja:

Ympäristöterveydenhuollon päällikkö Annika Porthin, puh. 050 502 2049

Terveystarkastaja Outi Fränti, puh. 050 362 3478