Pietarsaari valittiin vuoden 2024 kulttuurihelmeksi

Kansainvälinen raati on julkistanut, mitkä kaupungit ovat saaneet Itämeren alueen (Baltic Sea Region, BSR) kulttuurihelmien tittelin vuodelle 2024. Pietarsaari (Suomi), Svendborg (Tanska), Kiel (Saksa) ja Rūjiena (Latvia) valittiin 12 Itämeren alueen maiden ehdokkaan joukosta. Nämä kaupungit ovat kehittäneet kulttuuria ja sosiaalista kestävyyttä koskevia toimintasuunnitelmia, joiden tavoitteena on tehdä kaupungeista kestävämpiä kulttuurin ja luovuuden avulla.

Pietarsaaren hakemusta, jossa kaupungin asukkaat ja kulttuuriyhdistykset osallistetaan vanhan paloaseman tulevaan käyttöön, pidettiin yhtenä merkittävimmistä ja vakuuttavimmista toimintasuunnitelmista ja sen valitsi kansainvälinen raati, joka koostui sosiaalisen resilienssin, kaupunkisuunnittelun, taiteen ja kulttuurin asiantuntijoista. Tuomaristossa oli myös edustajia yleisbaltialaisista ja eurooppalaisista järjestöistä sekä kaupunkiverkostoista.

”Olemme syvästi vaikuttuneita jokaisen kaupungin kilpailussa osoittamasta sitoutumisesta. Niiden luova ja osallistava lähestymistapa sosiaalisen joustavuuden vahvistamiseen on ylittänyt odotuksemme”, sanoo BSR Cultural Pearlin projektipäällikkö Felix Schartner Giertta, joka edustaa Itämeren maiden pääkumppanineuvoston sihteeristöä. Kulttuurin ja luovuuden voiman valjastaminen välineenä ihmisten sitouttamiseen, inspiroimiseen ja yhdistämiseen on tämän aloitteen ytimessä, ja olemme iloisia nähdessämme toimintasuunnitelmien toteutuvan yhdessä kyseisten kaupunkien asukkaiden kanssa”, hän lisää.

Pietarsaaren hakemuksen parissa työskentelivät ensisijaisesti kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden päällikkö Päivi Rosnell ja kehityspäällikkö Johan Lithén, mutta kokonaisuuteen ovat vaikuttaneet monet muut kaupungin sisällä työskentelevät sekä yhdistysten edustajat.

– On hieno ja jännittävä mahdollisuus kehittää yhdessä asukkaiden kanssa matalankynnyksen kulttuuritarjontaa. Jokainen asukas on helmi, Rosnell sanoo.

Pietarsaaren kaupunki ilmoittautuu nyt yhdessä Svendborgin, Kielin ja Rūjienan kanssa vuoden kestävään Kulttuurihelmi-ohjelmaan. Ohjelma sisältää mentorointia toimintasuunnitelman toteuttamisen tukemiseksi, valmiuksien kehittämistä asiantuntijapanoksella ja verkostoitumista, kansainvälistä vaihtoa sekä valmiin mallin hankkeen piiriin kuuluvien paikallisten kulttuuritoimialojen ja luovien toimialojen palveluntarjoajien hankintaan.

– Meillä on suunnitelma siitä, miten etenemme ideamme suhteen, ja tiedotamme lähiaikoina lisää jatkosta ja suunnitelmien toteuttamistavoista, kertoo Lithén.

BSR Cultural Pearls on kaupungeille ja kunnille tarkoitettu nimike, joka tarjoaa palkituille ehdokkaille ohjelman, joka vahvistaa niiden kykyä käyttää kulttuuria sosiaalisen kestävyyden rakentamiseen. Yhteisöistä pyritään tekemään vahvempia ja kestävämpiä osallistamalla kansalaiset, parantamalla elämänlaatua, edistämällä yhteenkuuluvuuden tunnetta ja rakentamalla luottamusta. Hanketta osarahoittaa Interreg BSR -ohjelma ja seuraava haku on avoinna huhtikuussa 2024.

Lisätietoa: Päivi Rosnell, kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen päällikkö, puh. 044 785 1249, paivi.rosnell@pietarsaari.fi Johan Lithén, kehityspäällikkö, puh. 044 785 1653, johan.lithen@pietarsaari.fi