Pietarsaaren Asukasbudjetti

Pietarsaaren kaupunki toteuttaa ensimmäistä kertaa osallistavan budjetoinnin kokeilun. Asukasbudjetti on Pietarsaaren kaupungin tapa toteuttaa osallistavaa budjetointia. Osallistava budjetointi on toimintatapa, jossa asukkaat otetaan mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon. Osallistavan budjetoinnin ajatuksena on tarjota asukkaille mahdollisuus osallistua kaupungin kehittämiseen ja kannustaa osallistumaan oman asuinympäristönsä parantamiseen.

Vuodelle 2024 on kaupunginhallitus varannut 10 000 €:n määrärahan asukasbudjetille. Tarkoitus on, että määrärahasta tulee vuosittainen ja sen suuruudesta päättää kaupunginhallitus.

Asukasbudjetin painopistealue vaihtelee vuosittain, ja vuoden 2024 määräraha käytetään liikuntapuolelle.

Vuonna 2024 kaupunkilaiset saavat ehdottaa toteutettavia kohteita Jeppis Gallup-kyselyssä, joka julkaistaan 29.4. Vastauksia kerätään 5.5. asti. Kyselyn tulosten pohjalta 4-5 eniten kannatusta saanutta ehdotusta pääsee uuteen Jeppis Gallup-kyselyyn, jossa vastausaika on 8–19.5. ja eniten kannatusta saanut vaihtoehto toteutetaan vuoden 2024 aikana.

Asukasbudjettiin sopivat hankkeet, jotka voidaan toteuttaa kertapanostuksella eivätkä ne vaadi jatkuvia tai merkittäviä ylläpitokustannuksia.

Osallistavan budjetoinnin kautta Pietarsaaren kaupunki haluaa lisätä asukkaiden vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuuksia sekä vuoropuhelua asukkaiden ja kaupungin välillä sekä vahvistaa demokratiaa. Summa on kohtuullisen pieni vuodelle 2024, mutta katsotaan minkälaisia ehdotuksia saamme kyselyssä ja kuinka suuri kiinnostus asukasbudjettia kohtaan tulee olemaan. Mahdollisesti määrärahaa voitaisiin nostaa tulevina vuosina, kertoo Pietarsaaren kaupungin hallintojohtaja Milla Kallioinen.

Linkki Jeppis Gallup-kyselyyn: https://link.webropolsurveys.com/S/ABED481D2DF5E00F

Lisätietoa:

Johan Lithén, kehityspäällikkö, puh. 044 785 1653, johan.lithen@jakobstad.fi

Milla Kallioinen, hallintojohtaja, puh. 044 785 1651, milla.kallioinen@jakobstad.fi