Asukkaat aktiivisia, mutta kriittisiä yhdyskuntatekniikkaa käsittelevässä kansallisessa tutkimuksessa

Konsulttitoimisto FCG:n tutkimus yhdyskuntateknisistä palveluista on valmistunut.

Pietarsaari oli tänä vuonna yksi 28 suomalaisesta kunnasta, joka osallistui vuosittain tehtävään tutkimukseen. Tutkimus lähetettiin 1500 satunnaisesti valitulle suomen- ja ruotsinkieliselle pietarsaarelaiselle huhti–toukokuussa 2024. Pietarsaaren vastausprosentti oli 29 prosenttia, vastaajia oli 440. Tämä oli myös korkein vastausprosentti kaikkiin kuntiin verrattuna. Kaikkien kuntien keskimääräinen vastausprosentti oli vain noin 20 prosenttia.

  • Positiivinen yllätys oli yllä mainittu vastausaktiivisuus. Asukkaat ovat kokeneet, että heillä on mahdollisuus vaikuttaa ja että heitä myös kuunnellaan. Kyselyssä annettiin mahdollisuus kirjoittaa vapaamuotoista tekstiä ja ne yksittäiset huomiot ovat varmasti meille hyödyllisiä, sanoo kaupunkikehitysjohtaja Harri Kotimäki.

Sen sijaan Pietarsaari sai pohjatuloksen (-8) kysyttäessä, olisiko vastaaja valmis suosittelemaan asuinpaikkaansa tutuille katujen, kevyen liikenteen väylien, puistojen ja katuvalaistuksen kunnon ja kunnossapidon osalta. Korkeimmat suositukset saivat Naantali (37), Helsinki (33), Turku (32) ja Kaarina (32). Kaupungin veteen liittyvät ongelmat syksyllä 2023 ja vuoden 2024 alkupuolella näkyvät selkeästi Pietarsaaren luvuissa.

  • Aika lailla näkyvät samat asiat kuin muissakin kunnissa. Ei ole yllättävää, että vesihuolto ja katujen kunto saivat kritiikkiä tänä vuonna. Jätehuolto taas on edelleen maan kärkitasoa, toteaa Kotimäki.

Minkälaisia parannustoimenpiteitä asukkaat voivat odottaa kaupungilta tutkimustulosten perusteella?

  • Palaute käydään vielä läpi teknisen palvelukeskuksen johtoryhmässä. Toimintaa voidaan aina parantaa, mutta toivon myös, että jo ensi vuoden talousarviossa määrärahoja voidaan lisätä sinne, mikä on saanut paljon kritiikkiä: katujen kunnossapitoon, sanoo Kotimäki.

Jos asukkaat saavat päättää, he toivovat raportin mukaan lähinnä teiden kunnossapidon parantumista ja toisena asiana on teiden parempi lumenpoisto.

Koko tutkimusraportti on luettavissa täällä.

Lisätietoa:
Harri Kotimäki, Kaupunkikehitysjohtaja, puh. 044 785 1750, harri.kotimaki@pietarsaari.fi