Viikon kysymys vuoroviikoin

Kaikki kaupungin asukaspaneeli Jeppis Gallupiin rekisteröityneet saavat viikon kysymyksen sähköpostiinsa keskiviikkoaamuisin. Syksyllä 2024 viikon kysymys ilmestyy joka toinen viikko.

  • Hidastamme hieman tahtia, sillä oli melko kunnianhimoista julkaista viikon kysymys viikoittain. Tämän muutoksen myötä pidennämme vastausaikaa viikolla, kertoo kaupungin kehityspäällikkö Johan Lithén, joka vastaa asukasosallisuuteen liittyvistä asioista.

Viikon kysymyksen tarkoituksena on lisätä asukkaiden osallisuutta. Samalla kaupunki saa yksinkertaisesti ja tehokkaasti tietoa kaupungin asukkaiden mielipiteistä tietyissä asioissa. Saadut vastaukset voivat toimia päättäjien päätösten perustana tai opastuksena jatkosuunnitteluun. Kun viikon kysymyksen vastausaika päättyy, koostetaan kaupungin kotisivuilla julkaistava raportti, jossa kerrotaan miten asiassa edetään, mikä seuraava vaihe on. Sekä viikon kysymys että raportti laaditaan aina suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

  • Viikon kysymys on toiminut hyödyllisenä työkaluna monissa tärkeissä kysymyksissä kaupungin sisällä. Olemme saaneet arvokasta palautetta asukkailta muun muassa Fäbodabussiin, kaupungin strategiaan, koululaisten kesälomalounaaseen ja etenkin vuoden 2024 asukasbudjettiin liittyen, toteaa Lithén.

Jeppis Gallup -paneeliin voi rekisteröityä milloin tahansa ja varmistaa, että viikon kysymys lähetetään s-postiin. Ellei halua olla mukana paneelissa, viikon kysymykseen voi myös vastata kaupungin kotisivuilla tai kaupungin sosiaalisessa mediassa julkaistavan linkin kautta (Instagram ja Facebook).

  • Kysymme parhaillaan (28.8.–8.9.) asukkailta ehdotuksia Pietarsaaren läntiseen kaupunginosaan suunniteltavan koulun nimeksi. Koulu rakennetaan tontille, jossa Bonäsin koulu sijaitsi aikaisemmin. Kaikkien nimiehdotuksen ja yhteystietojensa jättäneiden kesken arvotaan Cityryhmän lahjakortti arvoltaan 100 euroa, sanoo Lithén.

Viikon kysymykseen vastaa keskimäärin runsaat 500 henkilöä. Viiden prosentin virhemarginaalin saavuttamiseen vaaditaan vain hieman yli 300 vastaajaa, joten 500 vastaajaa on enemmän kuin tarpeen tilastollisesti luotettavien tietojen saamiseksi.

  • Totta kai on hauskaa, kun viikon kysymykseen saadaan vastauksia useammilta. Ennen kaikkea toivomme, että nuoret (13–29-vuotiaat) liittyisivät ahkerammin asukaspaneeliin, sillä kyseinen ikäryhmä on aliedustettuna. Toisen aliedustetun ryhmän muodostavat muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvat henkilöt. Kyseinen ryhmä muodostaa todellisuudessa 14,7 prosenttia kaupungin väestöstä, mutta asukaspaneelissa vain kaksi prosenttia on edustettuna, Lithén toteaa.

Tässä on linkki viikon kysymykseen 28.8.–8.9.2024.

Lisätietoa:

Johan Lithén, kehityspäällikkö, puh. 044 785 1653, johan.lithen@pietarsaari.fi