Pietarsaaren matkailun tulo- ja työllisyysvaikutusraportti 2023

Tuore matkailun tulo- ja työllisyysvaikutuksista kertova tutkimus osoittaa, että matkailulla on tärkeä merkitys Pietarsaaren elinvoimalle.

Välitön matkailutulo oli noin 20 miljoonaa euroa ja kokonaisvaikutus oli noin 27 miljoonaa euroa.

Vuoden 2023 tutkimuksen tuotti Visitory Oy (entinen TAK Reserach) ja siihen osallistui yli 40 matkailualuetta Suomessa. Visitoryn mallissa matkailun aluetaloudelliset vaikutukset lasketaan matkailijoiden rahankäytöstä alueella hyödyntämällä olemassa olevia tilasto- ja tutkimusaineistoja.

Pietarsaaren välitön matkailutulo eli yritysten matkailijoilta saama liikevaihto oli lähes 20 miljoonaa euroa vuonna 2023. Matkailutulosta suurin osa muodostuu majoitus- ja ravitsemistoiminnasta.

Matkailun kokonaisvaikutukset  vuonna 2023 olivat lähes 27 miljoonaa euroa. Matkailun osuus kaikkien alojen liikevaihdosta Pietarsaaressa on 0,7 %.

Luvuissa on mukana vain Pietarsaari eikä Pietarsaaren seutu, mikä ei valitettavasti anna ihan oikeaa kokonaiskuvaa tilanteesta sillä yöpymis- ja matkailukohteita on myös naapurikuntien alueella. Ensi vuonna raporttiin otetaan mukaan koko Pietarsaaren seutu.

27 miljoonan euron kokonaisvaikutus vuodessa on osoitus siitä, että matkailulla on tärkeä merkitys Pietarsaarelle. Paljon on vielä tekemistä, että lukuja saadaan nostettua, mutta kasvupotentiaalia Pietarsaaressa on matkailulle valtavasti. Visit Pietarsaari panostaa vahvasti näkyvyyteen erityisesti Suomessa mutta myös ulkomailla. Erityisiä kotimaisia kohderyhmiä, jotka ovat kiinnostuneita Pietarsaaresta ovat kulttuuri- ja luontokohteista kiinnostuneet matkailijat. Ulkomailla tärkeä kohdealue on Keski-Eurooppa, ja siellä Pietarsaari kiehtoo luontokohteena ympärivuotisesti; arktisuus Nanoq-museon ja jäällä liikkumisen muodossa on suuri matkailutrendi Euroopassa.

Power BI -työkalu, josta löytyy tutkimuksessa mukana olleiden kuntien tulokset: https://www.insights.visitory.io/fi/tourismincome



Lisätietoa:

Milla Kallioinen, hallintojohtaja Pietarsaaren kaupunki
Visit Pietarsaari Jakobstad Oy Ab:n hallituksen puheenjohtaja
puh. 044 785 1651, milla.kallioinen@pietarsaari.fi

Matilda Engström, toimitusjohtaja
Visit Pietarsaari Jakobstad Oy Ab
puh. 044 493 8834, matilda.engstrom@visitpietarsaari.fi