Tervetuloa hankkeen Yhdistystoimintaa kaikille materiaalipankkiin!


Täältä löydät materiaalia yhdistyksille, maahanmuuttajille, työnantajille, harrastuskavereille ja kouluttajille. Yhdistystoimintaa kaikille -hankkeessa yhteistyötä tekivät Centria, Yrkesakademin i Österbotten ja Pietarsaaren seudun kotoutumisyksikkö 1.3.2020-31.8.2022. Hanketta rahoittivat Euroopan unionin sosiaalirahasto ja Svenska kulturfonden.

Hankkeen tarkoituksena oli osallistaa maahanmuuttajia suomalaiseen järjestöelämään. Sosiaalisten verkostojen vahvistaminen puolestaan parantaa maahanmuuttajien työelämämahdollisuuksia. Projekti toimi myös toiseen suuntaan eli projektissa kannustetaan yhdistyksiä ottamaan vastaan uusia jäseniä ja talkoolaisia.

Materiaalia yhdistyksille

Opas ”Inklusiivisen yhdistystoiminnan rakennuspalikoita” on tarkoitettu yhdistysten käyttöön. Opas tehtiin Yhdistystoimintaa kaikille -hankkeessa (2020-2022). Oppaan tarkoituksena on pohtia, miksi eri kulttuureista tulevien henkilöiden tasapuolinen osallistaminen on tärkeää, ja tarjota käytännön ohjeita inklusiivisempaan toimintaan pyrkiville yhdistyksille. Opas sisältää tietoa, vinkkejä ja käytännön harjoitteita, ja se soveltuu esimerkiksi koulutusmateriaaliksi yhdistysten hallituksille. Yhdistys voi joko keskittyä vain tiettyihin oppaan osiin tai käydä koko oppaan läpi. Toivomme, että opas herättää ajatuksia ja tarjoaa konkreettisia vinkkejä matkalle kohti inklusiivisempaa yhdistystoimintaa. Onnea matkaan!

Yhdistykselle

Maahanmuuttajan, joka ei tunne paikallisia uudessa asuinkaupungissaan, voi olla todella vaikea löytää suosittelijoita, joita tarvitaan työnhaussa. Silloin voi aktiivinen osallistuminen paikallisen yhdistyksen toimintaan olla arvokas lisä CV:hen, ja se tarjoaa myös mahdollisuuden saada suosittelijan. Tarjoa mielellään tämä mahdollisuus aktiiviselle maahanmuuttajalle, ja ryhdy suosittelijaksi tulostamalla ja täyttämällä oheinen lomake.

Työnhakijalle

Suomalaiset toimivat hyvin aktiivisesti erilaisissa yhdistyksissä ja suomalaiset arvostavat yhdistyksien järjestämiä aktiviteetteja. Yhdistystoimintaan kannattaa osallistua, silloin tutustuu uusiin ihmisiin ja saa tilaisuuden harjoitella suomea ja ruotsia. Sitten kun haet töitä, muista pyytää suositukset yhdistykseltäsi.

Materiaalia maahanmuuttajille

Materiaalia harrastuskavereille

Vapaaehtoistoiminta

Materiaalia työnantajille