Kuntouttava työtoiminta

Kuntouttava työtoiminta voi olla vaihtoehto työttömyydelle. Tavoitteena on edistää mahdollisuuksia löytää polku kohti työelämää, opiskelupaikkaa tai yksinkertaisesti parantaa elämänlaatua. Kuntouttava työtoiminta perustuu henkilökohtaiseen aktivointisuunnitelmaan, joka laaditaan työvoimahallinnon, kunnan edustajan ja asiakkaan kanssa.

Työtoiminta räätälöidään toimintakykyä ja osaamista vastaavaksi. Työtoiminnan tulee olla riittävän vaativaa, jotta se edistää henkilön työmarkkinoille sijoittumista ja vahvistaa henkilön elämänhallintakeinoja.

Kuntouttavaa työtoimintaa voidaan järjestää kaupungin yksiköissä, valtiolla, säätiöissä, seurakunnissa tai yhdistyksissä. Työtoimintaa ei voida järjestää yrityksissä.

Työtoiminnassa ei olla työsuhteessa, eikä sillä saa korvata virka- tai työsuhteessa tehtävää työtä.

Esite asiakkaalle

Esite työnantajalle

Työpäiväkirja

Pietarsaaren seudun työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu, TYP

Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu (TYP) on kunnan, TE-toimiston ja KELAn yhteistoimintamalli. Pietarsaaren seudun yhteispalvelu on aiemmalta nimeltään INTRO. Pietarsaaren, Kruunupyyn, Luodon, Uudenkaarlepyyn ja Pedersören kunnat ovat solmineet yhteistyösopimuksen yhteispalvelun järjestämisestä. Yhteispalvelulla on yksi yhteinen toimipiste, joka sijaitsee Pietarsaaressa, osoitteessa Jaakonkatu 37, ovi C. Muissa kunnissa tapaamiset asiakkaan kanssa järjestetään tarpeen mukaan.

TYPin tarkoituksena on arvioida työttömän henkilön palvelutarve ja suunnitella hänelle tarkoituksenmukaiset palvelut sekä seurata niiden etenemistä. Tavoitteena on edistää työttömän henkilön työllistymistä tarjoamalla hänen palvelutarpeensa mukaisia julkisia työvoimapalveluja sekä sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalveluja. Henkilö siirtyy yhteispalvelun asiakkaaksi, jos hänelle tarjottavat TE-toimiston, kunnan ja KELAn palvelut edellyttävät yhteensovittamista.

Asiakkuus alkaa alkukartoituksella, joka tehdään yhdessä sosiaalikoordinaattorin ja TE-toimiston asiantuntijan kanssa. Kartoituksen päätteeksi henkilölle tehdään monialainen työllistymissuunnitelma. Siinä sovitaan henkilön palvelutarpeen mukaisista palveluista. Suunnitelmaa seurataan ja sitä päivitetään tilanteen mukaan. Asiakkuus TYPissä päättyy, kun tarvetta monialaiseen yhteispalveluun ei enää ole olemassa.

Työllistämisyksikkö Asema Luotsi

Asema Luotsi tarjoaa työhönvalmennuspaikkoja 18-63-vuotiaille. Työpajassa tarjotaan ohjattua tutustumista työnomaisiin tehtäviin työhönvalmennuksen (kuntouttavaa toimintaa), palkkatuen tai oppisopimuksen kautta.
Työhönvalmennusta voidaan toteuttaa työpajoissa tai asiakkaille suunnattuina palveluina, esim. kiinteistöpalveluina, kuten siivous, ruohonleikkuu, lumenluonti tai käynnit ikääntyneiden luona Tukea arjessa -toiminnan puitteissa. Toiminta tarjoaa palveluja myös kaupungin sisäisesti.
Työhönvalmennuspajat tarjoavat työhönvalmennusta seuraavilla aloilla:
• Siivous ja huolenpito
• Kiinteistönhoito ja -huolto
• Purkaminen ja korjaukset
• Asennukset ja logistiikka
• Keittiö, tarjoilu
• Kiertotalous/kierrätys
• Myynti, asiakaspalvelu

Työpajoihin tullaan tavallisesti kuntouttavaa toimintaa varten kaupungin yhteispalvelutoiminnan (TYP) ja kuntoutusohjaajan kautta. Työhönvalmennusjakso alkaa yleensä kartoitusjaksolla, jonka tehtävänä on arvioida kiinnostuksen kohteita ja voimavaroja. Ohjaajana toimii työhön tai yksilöohjaaja. Tavoitteena on, että työhönvalmennus toimii ponnahduslautana kohti työllistymistä ja palkkatyötä.

Asema Luotsi tarjoaa myös ostopalveluja naapurikunnille yhteistyösopimusten kautta. Yksityisasiakkaille tarjottavia palveluja edeltää kirjallinen sopimus. Palvelu suoritetaan ohjattuna. Asiakkaalle ilmoitetaan, että palvelu ei ole ammattimaista palvelua, vaan sitä tarjotaan työllistävän työhönvalmennustoiminnan puitteissa.

Palvelujen hinnasto

Kierrätysmyymälä Luotsi

Tervetuloa ostoksille Luotsiin arkisin klo 9-16, Jaakonkatu 37.
Luotsiin voi tuoda käyttökelpoisia, ehjiä ja puhtaita kodin tavaroita ja tekstiilejä myymälän aukioloaikana ma-pe klo 9-16. Muina aikoina Luotsin kierrätysmyymälällä on vastaanottopaikka Ekoroskin alueella. Tarvittaessa noudamme ja kuljetamme tavaroita sopimuksen mukaan maanantaista perjantaihin klo 9-15.
Lisätietoja, puh. 044 785 1659.

Käynnissä oleva kehittämishanke

Pietarsaaren seudulla toteutetaan pitkäaikaistyöttömien ja osatyökykyisten työttömien palvelupolkujen kehityshanke vuosina 2021-2022. Hanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö. Lue lisää Työkykyohjelman tavoitteista täältä

Oletko työtön, vai onko joku lähimmäisesi työtön tai työelämän ulkopuolella? Lue lisää

Ota yhteyttä

Taina Karvonen

Taina Karvonen

Ohjaaja, Kuntouttava työtoiminta

Työllistämisyksikkö

taina.karvonen@jakobstad.fi

044 785 1435

Linn Lassila

Linn Lassila

Ohjaaja, kuntouttava työtoiminta

Työllistämisyksikkö

linn.lassila@jakobstad.fi

040 146 7991

Sabina Nynäs-Finström

Sabina Nynäs-Finström

Ohjaaja, kuntouttava työtoiminta

Työllistämisyksikkö

sabina.nynas-finstrom@jakobstad.fi

044 785 1536

Annika Lill-Sundqvist

Annika Lill-Sundqvist

Sosiaalikoordinaattori

Työllistämisyksikkö

annika.lill-sundqvist@jakobstad.fi

044 785 1690

Maria Kivilompolo

Maria Kivilompolo

Kanslisti

Työllistämisyksikkö

maria.kivilompolo@jakobstad.fi

044 785 1295

Anna Kotka-Bystedt

Anna Kotka-Bystedt

Kotouttamis- ja työllistämispäällikkö

Kotouttamisyksikkö

anna.kotka-bystedt@jakobstad.fi

044 785 1525

Tiina Kultalahti-Byskata

Tiina Kultalahti-Byskata

Yksilövalmentaja

Asema Luotsi

tiina.kultalahti-byskata@jakobstad.fi

044 785 1569

Tom Byskata

Tom Byskata

Työvalmentaja

Asema Luotsi

tom.byskata@jakobstad.fi

044 785 1523

Jan-Erik Sågfors

Jan-Erik Sågfors

Työvalmentaja

Asema Luotsi

jan-erik.sagfors@jakobstad.fi

044 785 1522

Connie Österholm

Connie Österholm

Työvalmentaja

Asema Luotsi

connie.osterholm@jakobstad.fi

044 785 1286

Anttipekka Siro

Anttipekka Siro

Avustaja

Asema Luotsi

anttipekka.siro@jakobstad.fi

044 785 1223

Ann-Christine Krooks

Ann-Christine Krooks

Työvalmentaja

Asema Luotsi, Työllistämisyksikkö

ann-christine.krooks@jakobstad.fi

044 785 1521

Lina Karlsson

Lina Karlsson

Yksilövalmentaja

Asema Luotsi, Työllistämisyksikkö

lina.karlsson@jakobstad.fi

044 785 1582