Koulupuutarha – Pohjoinen kukkakeidas Pietarsaaressa

Koulupuutarha on vierailun arvoinen paikka kaikkina vuodenaikoina.

Toukokuusta myöhäissyksyyn saakka kävijä voi todistaa jatkuvaa näytelmää jossa eriväriset ja -muotoiset kukat seuraavat väsymättä toinen toistaan vuoden edetessä.

Puutarhan historia

Noin 1,35 hehtaarin alueelle levittyvän Koulupuutarhan suunnitteli puutarha-arkkitehti Bengt Schalin ja se rakennettiin vuosina 1916-1932. Puisto oli lahjoitus Schaumanin perikunnalta, joka halusi paikalle perustettavan kasvitieteellisen puutarhan Victor ja Elise Schaumanin muistoksi, jotka molemmat olivat kiinnostuneita puutarhanhoidosta ja kasvitieteestä.

Puutarhasta annetun ohjeistuksen mukaan sen tarkoituksena on ”edistää kaupungin kouluissa annettavaa kasvitieteen opetusta sekä herättää ja kehittää paikkakunnan väestön aisteja kasvimaailman kauneudelle, ihmeille ja hyödyille”.

Puutarhan lyhyt esittely

Puutarhan Yläpuisto edustaa klassista puistoarkkitehtuuria tarkasti eroteltuine kävelyteineen ja lajien ja teemojen mukaan jaettuine palstoineen. Yläpuiston aukiolle johtavan kulkutien reunustalla on Victor Schaumanin rintakuva. Aukio, jota voidaan pitää puutarhan sydämenä, on arkkitehtonisesti kuin osa Ludvig XIV:n Versailles’ta. Alue on jaettu järjestelmällisesti ja tiukan arkkitehtonisesti eri kasviheimojen lohkoihin. Alueen keskiosaa hallitsee aurinkokello.

Pehmeälinjaiselle Alapuistolle ovat ominaisia kaarevat kävelytiet ja kivikkoistutusten reunustamat nurmikot. Täältä löytyy soliseva vuoripuro, kalalammikko kultakarppeineen ja suihkulähteineen, mäenrinteeseen kätkeytyvä luola, ruusutarha sekä runsaasti hienoja vanhoja puita ja pensaita.

Koulupuiston taustalla komeilee Bertel Jungin suunnittelema upea lukiorakennus, joka valmistui vuonna 1904.

Ulkonäyttämö ja luiskat

Puistoon rakennettiin v. 1992 pysyvä ulkonäyttämö erilaisia tapahtumia varten. Se on tapahtumapaikkana useimmille kaupungin suurista juhlista, mm. suurelle osalle Jaakon Päivien tapahtumista.

Puiston eri osien välille on rakennettu luiskia helpottamaan liikuntaesteisten siirtymistä paikasta toiseen.

Lue lisää

Katso kartalta