Suuria säästöjä tekniikkaa optimoimalla ja energiaälykkäillä ratkaisuilla

Pietarsaaren kaupunki on tekniikkaa optimoimalla ja energiaälykkäiden ratkaisujen ansiosta saanut suuria säästöjä aikaan kuluneen vuoden aikana.

Tilahallinnon tekninen isännöitsijä Denis Snellman kertoo asiasta lisää:

-Alkuvaiheessa energiaoptimointi on melko helppoa. Tällöin löytyvät yleensä suurimmat energiasyöpöt, joihin pääsee helposti käsiksi. Pienillä ja yksinkertaisilla keinoilla voi päästä suhteellisen suuriin säästöihin, esimerkiksi erilaisten järjestelmien kuten ilmanvaihdon, lämmityksen, jäähdytyksen ja valaistuksen käyttöä optimoimalla.

Energiankulutuksen optimointi entisestään vaatii perusteellisempia tutkimuksia ja mahdollisesti investointeja. On tärkeää muistaa, että energiaoptimointi ei milloinkaan ole täysin valmista, mikä johtuu muun muassa jatkuvasti saatavilla olevista ja käyttöön otettavista uusista järjestelmistä, työkaluista ja tekniikoista.

Kaikki energiaoptimointiin tähtäävät investoinnit eivät aina ole taloudellisesti edullisia. On myös tärkeää muistaa ilmastotietoiset ratkaisut, jotka vähentävät ympäristöömme kohdistuvaa kuormitusta.

Tärkeä osa optimointia on turvata hyvä sisäilma, kuten lämpötila ja ilmanlaatu. Muutamiin kiinteistöihin on asennettu lämpötilan, ilmankosteuden ja hiilidioksidipitoisuuden mittausanturit, samalla kun lämpöpatterien säätöä automatisoidaan.

Kaupunki on panostanut LED-valaistukseen siirtymiseen kiinteistöissä useiden vuosien ajan. Nykyisin valaistusta on päivitetty suurimmassa osassa kouluja. Investoinnin takaisinmaksuaika vaihtelee 2–6 vuoden välillä.

Pietarsaaren kaupunki on panostanut aurinkokennojen asentamiseen sopiviin kiinteistöihin ulkoisen energiantarpeen vähentämiseksi.

Valittaessa kiinteistöjä aurinkokennolaitoksia varten huomioidaan muun muassa seuraavat seikat:

  • Kesäkauden energiantarve
  • Valmistuskeittiön tai muun suurkuluttajan esiintyminen
  • Vesikaton rakenne
  • Mahdollinen jäähdytyslaitteiston tarve rakennuksessa

Ensimmäinen aurinkokennolaitos asennettiin Länsinummen kouluun kesällä. Koulun katto on melko uusi ja sillä on sopiva kaltevuus ja kattokulma. Keittiössä on suurkeittiö, joka on käytössä suurimman osan vuodesta. Ensimmäisenä säästötuloksena voidaan mainita, että ostetun sähkön osuus on vähentynyt noin 50 prosenttia kesä–heinäkuussa, sanoo Snellman.

Pietarsaaren seudun ilmastokoordinaattori Elisabeth Andersson on tyytyväinen.

  • Meidän tulisi tuoda paremmin esille asioita, joita tehdään jo nyt. On tärkeää, että myös asukkaat ovat tietoisia työstä – ei vain valmiiksi tehdystä vaan myös meneillään olevasta. Energiasta on hyvä aloittaa. Energiankulutuksen optimointi tuo säästöjä, mutta vaaditaan Deniksen kaltainen asiasta kiinnostunut ja siihen paneutunut henkilö säästöjen aikaansaamiseksi, sanoo Andersson.

Pietarsaari on perustanut ilmastotyöryhmän, joka näin alkuun kokoontuu kuukausittain. Ilmastotyöryhmässä käydään läpi seudullisen ilmastostrategian, ”Ilmastotietoisia yhdessä”, tavoitteita. Strategia on poliittisesti juurrutettu. Ilmastotyöryhmä selvittää nykytilannetta ja päättää toimenpiteistä sekä mittareista oikeiden panostusten mukaan saamiseksi.

Lisätietoa:
Denis Snellman, Tekninen isännöitsijä, puh. 044 785 1246, denis.snellman@jakobstad.fi