Wava, Arbis ja Työväenopisto uusissa, yhteisissä tiloissa
Uudet yhteiset tilat
Arbis, Työväenopisto ja Wava-opisto yhdistyivät yhdeksi organisaatioksi 6.2.2024. Kesäkuusta alkaen opistot toimivat nyt myös yhteisissä tiloissa Campus Allegrossa. Uuteen hallintoon kuuluu yhteensä 8 henkilöä. Lisäksi kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden päällikkö Päivi Rosnell ja kulttuurituottaja Jenni Hautala ovat muuttaneet samoihin tiloihin.
Taiteen perusopetusta lapsille ja nuorille tarjoava Wava-opisto on toiminut Campus Allegrossa jo pitkään. Opistolla on 50 opettajaa musiikin, kuvataiteen, tanssin, teatterin ja sanataiteen aloilla. Arbis ja Työväenopisto muuttivat Strengbergin kiinteistöstä ja Rosnell ja Hautala kaupungintalolta.
– Tarkoituksena on keskittää kulttuuri, vapaa-aika ja vapaa sivistystyö saman katon alle, sanoo Bo-Anders ”Bona” Sandström, joka valittiin uuden organisaation rehtoriksi 1.3.2024. Uudella organisaatiolla ei ole vielä nimeä.
– Ei, meillä ei ole vielä yhteistä nimeä, enkä koe, että poliitikotkaan ovat painostaneet siihen. Asiaa kannattaa harkita. Kyseessä on prosessi, jonka aloitamme varmaankin tämän lukuvuoden aikana. Samalla uskon, että säilytämme yksiköidemme nimet, sanoo Sandström, joka toimi aikaisemmin Wava-opiston rehtorina.
Opistojen yhdistämisen tavoitteena on vahvistaa toimintaa ja tarjontaa yhdessä, minkä lisäksi saavutetaan taloudellisia ja pedagogisia synergioita. Samalla ennen kaikkea Arbis ja Työväenopisto ovat hyvin vakiintuneita toimijoita. Pietarsaaren työväenopisto perustettiin vuonna 1909, viidentenä Suomessa.
– Arbis on myös ollut oma organisaationsa 120 vuoden ajan. Yhdistyminen tuntuu vielä kovin uudelta asialta, kaikkea ei ole vielä integroitu, kertoo Arbiksen apulaisrehtori Anders Wingren.
Sandström on samaa mieltä:
– Yhteiseen visioon pääseminen kestää ja meidän tulee muistaa, että kolmen erilaisen toimintakulttuurin on nyt sulauduttava yhdeksi. Erilaiset yhdistymisprosessit ovat meille Wavassa tuttuja, kun taas Arbis ja Työväenopisto eivät ole kokeneet niitä.
Maria Hudd toimii Työväenopiston apulaisrehtorina ja pitää yhdistymistä myönteisenä asiana:
– Meitä on ollut Työväenopistolla vai kaksi henkilöä, nyt meillä on useampi kollega, joiden kanssa pohtia yhdessä eri asioita. Mielestämme yhdistyminen tuo meille lisää mahdollisuuksia, Hudd toteaa.
Kaija Ena on työskennellyt pitkään Wava-opiston hallinnossa ja myös hän on kaivannut kollegoita. Hän toivoo, että Wavan tavoitteellisemmat opinnot voidaan yhdistää vapaan sivistystyön käytännöllisempiin kursseihin jatkossa.
– Oppilaiden näkökulmasta olisi parempi, että Wavan ja Arbiksen tai Työväenopiston väliset rajat eivät olisi niin tiukat. Tuolloin esimerkiksi trumpetinsoiton opiskelija voisi käydä teoriatunneilla Wava-opistossa ja käytännön kursseilla Arbiksessa tai Työväenopistossa, pohtii Ena.
Arbiksen ja Työväenopiston kursseille ilmoittautuminen on alkanut 19. elokuuta ja myös Wava-opisto on mukana uudessa luettelossa.
– Luettelo ei ole muuten muuttunut paljonkaan. Haluamme, että se tuntuu tutulta. Uutta on, että luettelo on kaksikielinen heti ensimmäisestä kansikuvasta alkaen. Aikaisemmin luettelo on pitänyt kääntää nurinpäin ja Työväenopiston kurssitarjontaan on voinut tutustua toiselta puolelta, Anders Wingren sanoo.
Uuden organisaation kaksikielisyys on asia, jonka moni tuo esiin.
– Arbiksessa on tietenkin suuntauduttu enemmän ruotsin kieleen, mutta nyt voidaan keskittyä kumpaankin kieleen. Ei ehkä ole niin suurta väliä, millä kielellä kurssit tarjotaan, jolloin myös tarjontaa voidaan kehittää, sanoo Arbiksen kurssisuunnittelija Bettina Wikblom.
– Aivan, yksi yhdistymisen tavoitteista oli varmistaa toiminnan laatu ja monipuolisempi toiminta. Jos suomenkielisiä osallistujia on liian vähän, yhteistyötä voisi ehkä tehdä enemmän, toteaa Sandström.
Vaikka opistojen yhteiset tilat ovatkin uusi asia, opettajat ovat olleet yhteisiä jo jonkin aikaa. Eniten opettajia on Wava-opistossa, yhteensä 50 opettajaa, joista noin 15 on viranhaltijoita. Arbiksella ei ole kokoaikaisessa työssä olevia opettajia, Työväenopistolla on yksi. Arbiksen kurssitoiminnassa toimii kuitenkin noin 130–140 opettajaa, Työväenopistolla noin 50–60. Uuden organisaation puitteissa arvioidaan olevan noin 11 000 kursseille osallistujaa ja oppilasta, Wavalla on suunnilleen 800, Arbiksella noin 9 000 ja Työväenopistolla noin 1 000 osallistujaa vuodessa.
Uudessa organisaatiossa on myötätuulen ja tulevaisuudenuskon lisäksi nähtävissä myös epävarmuutta.
– Vapaan sivistystyön valtionosuudet ovat laskussa, joten leikkausten uhka on olemassa. Wava kuuluu taiteen perusopetukseen ja valtionosuudet eivät näytä laskevat tuolla toimialalla, mutta ne eivät myöskään kasva tulevaisuudessa. Todennäköisesti tulemme yhä enemmän tekemään yhteistyötä yritysten ja rahastojen kanssa rahoituksen turvaamiseksi. Hanketoiminta on erittäin vahvalla pohjalla Wavassa. Jää nähtäväksi, mitä voimme tehdä avoimen opiston puitteissa, voimme myös kasvaa yllättävällä tavalla, toteaa Sandström.