Nuorisovaltuuston puhe itsenäisyyspäivänä 6.12.2022

Itsenäisyys Suomessa on mielestäni hieno asia. Tänä päivänä saamme juhlistaa Suomen 105-vuotispäivää itsenäisenä. Niin kauan meidän kaunis Suomemme on ollut itsenäinen ja olemme saaneet elää rauhassa. Tänään saamme muistoin ja kunnioittaen muistella vanhoja ja urheita veteraanejamme. Suuri kiitos meidän maan puolustajille ja heille, jotka sodassa kaatuivat. Olette osa historiaamme ja osa Suomea. Olette syy siihen, miksi Suomi on itsenäinen. Teitte tuleville sukupolville maahamme rauhan ja teitte Suomesta turvallisen paikan asua.

Suomi julistettiin itsenäiseksi 6 joulukuuta 1917, mutta vasta noin kuukausi itsenäistymisen jälkeen kehotettiin Pietarsaarelaisia järjestämään juhlavalaistus ja yleinen liputus Suomen itsenäistymisen kunniaksi. Suomi oli ylpeä itsenäisyydestään ja on edelleen. 1900-luvun aikana Pietarsaari saavutti kunnon läpimurron teollistumisessa. Kaupunkiin perustettiin paljon uusia tehtaita ja pieniä yrityksiä. 1920-luvulla Pietarsaaressa oli lama ja työttömyys, silloin monet pienyritykset joutuivat konkurssiin. Näiden vuosien aikana Pietarsaareen saatiin kuitenkin, ensimmäinen auto, radioasema, vesitorni ja uusi vesi- ja viemärijärjestelmä. 1930-luku oli rauhallinen ja kesät olivat lämpimiä. Vuonna 1936 pidettiin suomenruotsalaisten voimistelujuhla. Seuraava Suomen sota syttyi 1939, se alkoi talvella, siksi sitä kutsutaan talvisodaksi. Sota sai lopullisen päätöksensä vasta vuonna 1945. Vihdoin vuonna 1950 Pietarsaari sai kunnollisen rauhan itselleen ja vuosi oli Suomessa vilkkaan rakentamisen aikaa. Pietarsaareen suuntautui suuri muuttoaalto, teollisuuslaitokset laajenivat ja monet pienyritykset näkivät päivänvaloa. 1960-luvulla Ruotsin ja Pietarsaaren välillä alkoi lauttaliikenne ja se säännöllistyi, kun Jakob Lines perustettiin. 1970-luvulla Pietarsaaren kaapeli-TV-lähetykset olivat ensimmäiset yleisölle suunnatut kaapelilähetykset Pohjolassa. 1980-luvulla Pietarsaaren elinkeinoelämässä tapahtui rakennemuutos. Monet vanhoista teollisuuslaitoksista lopettivat toimintansa. Kanavapuistikolle rakennetiin uusi pankkitalo ja monet puutalot purettiin. 1990-luku alkoi suhdanteiden laskulla ja lamalla. Kuntien ja valtion palveluja supistettiin.

Sodan ja erilaisten vaikeuksien jälkeen upea Pietarsaaren kaupunki selvisi ja on kaunis auringon paistaessa. Pietarsaari ei pelkää tulevaa, vaan on vahva ja sivistynyt kaupunki.

Näin nuorena, kun ajattelen sanaa “itsenäinen”, mieleeni tulee sanoja: onnistuminen, rauha, sota, pelko ja menetys. Itsenäisyys Suomessa ei tapahtunut itsestään, vaan se vaati Suomelta paljon. Ihailen sitä miten Suomi sai voittonsa sodassa ja sai maan päälle rauhan. Kun oikein pysähtyy elämässä miettimään, herää kysymys.. mitä jos Suomi joutuisi sotaan? Se tilanne, mikä maailmalla on tällä hetkellä, muun muassa Ukrainan ja Venäjän välillä, on kauhistuttava. Se saa kaikki miettimään tuota kysymystä ja ihmiset pelkäämään sodan uhkaa.

Kouluihimme on tuotu Ukrainasta lapsia, jotka opiskelevat sielä väliaikaisesti. He ovat kertoneet siitä, miten ovat menettäneet perheensä, kotinsa, omaisuutensa ja kaiken mitä heillä on ollut. Heillä ei ollut mitään muuta kuin vaatteet päällä ja korkeintaan yksi reppu mukanaan, saapuessaan Suomeen Ukrainasta. Se saa ajattelemaan, mitä jos minulle kävisi samoin?

Vaikka tiedän, että Suomessa minulla on koti ja Suomi on turvallinen maa, mutta koskaan emme tiedä tulevaisuudesta. Me nuoret toivomme, että Suomi saisi jatkossakin olla itsenäinen. Toivomme myös, että muut maat saisivat rauhan, jotta jokainen pääsisi omaan kotiin ja rakentamaan takaisin sen, mikä on tuhottu. Sillä me nuoret olemme tulevaisuus. Olemme omien maidemme tulevat puolustajat