Haluatko vaikuttaa lähiympäristöösi? Siinä tapauksessa voit osallistua talkoisiin – joko yhdistyksesi kanssa tai yksityisesti.

Leviämisen välttämiseksi paras aika torjua haitallisia vieraskasveja on ennen niiden kukintaa. Suosittelemme seuraavia aikoja torjunnalle: komealupiini viikko 24 ja 25 (10.-22.06) ja jättipalsami viikko 29 ja 30 (15.-27.07).

Yhdistystalkoot

Oletteko sinä ja yhdistyksesi kiinnostuneita osallistumaan torjuntatyöhön ja samalla saamaan korvausta siitä? Ota siinä tapauksessa yhteyttä johonkin projektinvetäjistä (yhteystiedot sivun alareunassa). Yhdistyksenä voitte ehdottaa aluetta, jota haluaisitte torjua. Jos yhdistyksesi on kiinnostunut osallistumaan, mutta sillä ei ole tiettyä aluetta, jota torjua, kaupunki voi ehdottaa mahdollista aluetta.

Korvaus maksetaan tuntipalkkiona jokaisesta osallistuvasta yhdistyksen jäsenestä, joka osallistuu yhdistyksen järjestämiin talkoisiin. Tuntipalkkio on 10€/h jokaisesta yli 10-vuotiaasta osallistuvasta yhdistyksen jäsenestä. Jokainen yhdistys voi saada enintään 300€. Työstä on oltava dokumentaatiota esimerkiksi valokuvien, karttojen ja muistiinpanojen muodossa.

Dokumentointilomake

Ohjeet yhdistyksille haitallisten vieraskasvien torjuntaan

Kasvien torjunnan jälkeen kasvijäte on laitettava tiiviisti suljettuun pussiin. Projektinvetäjä kerää kaikki muovipussit ja tyhjentää ne kasvijätteen keräyskonttiin Maria Malmin parkkipaikalla.

Kaupungin PIA-projektinvetäjät voivat antaa tietoa ja neuvoja, sekä auttaa käytännön kysymyksissä.

Soolotalkoot

Pietarsaari järjestää soolotalkoita komealupiinin ja jättipalsamin torjumiseksi seuraavilla paikoilla:

  • Permofladan – Permofladanin vieressä oleva pyörätie, komealupiinin torjuntaan
  • Länsiväylä – pieni niitty Pedersören kirkon hautausmaan vieressä, komealupiinin torjuntaan
  • Itälä – Itälän/Karhusaaren uimaranta, komealupiinin ja jättipalsamin torjuntaan
  • Kråkholma – uuden paloaseman lähellä olevan pyörätien vieressä, jättipalsamin torjuntaan

Tällä kartalla näkyvät kyseiset paikat. Jokaisella paikalla on infokyltti, jossa kerrotaan, mikä haitallinen vieraskasvilaji on torjuttava alueella, sekä muovipussit kasvijätteen keräämistä varten. Kun olet täyttänyt muovipussin, sulje se huolellisesti ja jätä se infokyltin viereen. Projektinvetäjä kerää kaikki muovipussit ja tyhjentää ne kasvijätteen keräyskonttiin Maria Malmin parkkipaikalla.

Ohjeet soolotalkoisiin haitallisten vieraskasvien torjuntaan

Ota yhteyttä

Carolina Silva

Carolina Silva

Projektipäällikkö

Ympäristö

carolina.silva@jakobstad.fi

044 785 1645

Tanja Snickars

Tanja Snickars

Projektipäällikkö

Ympäristö

tanja.snickars@jakobstad.fi

044 785 1677