Syksy 2024

Pietarsaaren ympäristönsuojelutoimisto on viime vuosina osallistunut useisiin mielenkiintoisiin hankkeisiin, joiden tavoitteena on ollut arvokkaiden luontoalueiden säilyttäminen, ennallistaminen ja suojeleminen. Syksyllä kaikki käynnissä olevat hankkeet saadaan päätökseen, mutta tärkeiden alueiden hoitaminen ja suojeleminen sekä vieraskasvilajien torjuminen jatkuu.

Perinnebiotoopit

Ympäristönsuojelutoimisto on viime vuosina työskennellyt kahden perinnebiotoopin ennallistamiseksi: Nynäsbacken ja Iso Lysarholma. Nynäsbacken-hanke toteutettiin vuosina 2022–2023 ja Iso Lysarholma -hanke vuosina 2023–2024. Näiden perinnebiotooppien ennallistamisen tarkoituksena on ollut palauttaa ja ylläpitää niittyjen elinympäristöjä raivaamalla umpeenkasvaneita alueita, rakentamalla laidunaitoja, aloittamalla laidunnus sekä niittämällä. Näiden toimenpiteiden ansiosta kulttuurihistoriallisesti merkittävät kivimuurit on saatu näkyviin ja niittyjä on hoidettu.

Nynäsbacken.

Nynäsbackenin hoito jatkuu lampaiden laidunnuksella, niitolla ja niitetyn heinän poistamisella. Vuonna 2024 järjestettiin niittotalkoot Spotlight-tapahtuman yhteydessä 28.8. Ympäristönsuojelutoimisto tutkii jatkossa mahdollisuutta niittää heinää Nynäsbackenilla viikatteella ja tehdä siitä opetushetken kiinnostuneille asukkaille. Oxhamnin koulun oppilaat ovat myös tänä vuonna haravoineet niitettyä heinää kasaan samalla, kun he ovat saaneet opetusta niittyjen merkityksestä biologiselle monimuotoisuudelle. Ympäristönsuojelutoimisto on huolehtinut heinän poisviemisestä, jotta niitty ei saa ylimääräisiä ravinteita. Lampaita on tarkoitus laiduntaa ympäristötuen avulla vuodesta 2025 alkaen.

Iso Lysarholmalla lammas- ja ylämaankarjan aitaukset ovat valmistuneet ja ylämaankarjan laiduntaminen on alkanut loppukesällä 2024. Laiduntaminen jatkuu ensi vuonna, ja suunnitelmana on aloittaa myös lampaiden laidunta vuonna 2025. Laidunta jatkuu ympäristötuen avulla vuonna 2025.

Permo-, Lövbloms- ja Markusholmsfladan

Permofladan.

Kahden vuoden kestäneessä Permo-, Lövbloms- ja Markusholmsfladan -hankkeessa on tehty ympäristötutkimuksia ja ennallistamistoimenpiteitä parantaakseen lajien elinympäristöä fladoilla. Ympäristötutkimusten tulokset ovat toimineet työkaluna toimenpiteiden suunnittelussa hankkeen aikana sekä perustana alueiden jatkuvalle hoidolle hankekauden jälkeen. Kirkonkylän metsästysseura on metsästänyt vieraslajeja supikoiraa ja minkkiä. Sorsaputkia ja vesilintulauttoja on rakennettu ja sijoitettu alueelle. Hankkeen päätyttyä jatkettaviin hoitotoimiin kuuluu muun muassa supikoiran ja minkin metsästyksen jatkaminen, sorsaputkien ja vesilintulauttojen hoito sekä mahdollisten kalojen vaellusesteiden poistaminen.

PIA-hanke

Komealupiini.

PIA-hanke oli Pietarsaaren seudun viiden kunnan (Pietarsaari, Kruunupyy, Luoto, Uusikaarlepyy ja Pedersöre) yhteistyöhanke, joka toteutettiin vuosina 2022–2024. Hankkeen tarkoituksena oli torjua vieraskasvilajeja Pietarsaaren seudulla, erityisesti luonnonsuojelu- ja virkistysalueilla, estääkseen näiden kasvien leviämistä. Suurin painopiste oli komealupiinin (Lupinus polyphyllus) ja jättipalsamin (Impatiens glandulifera) torjunnassa, mutta myös japanintatarta (Reynoutria japonica), jättiputkea (Heracleum mantegazzianum) ja kurtturuusua (Rosa rugosa) on havaittu ja torjuttu. Kunnat ovat lisänneet havaintoja ja torjuntatoimenpiteitä Suomen Lajitietokeskukseen. Syksyn aikana viimeistellään ja julkaistaan alueellinen toimenpidesuunnitelma, joka sisältää ehdotuksia jatkotoimenpiteistä hankkeen päätyttyä. Alueet, joilla on erityisen korkea luontoarvo, asetetaan etusijalle jatkotorjunnassa, ja torjuntatalkoita järjestetään myös jatkossa. Asukkaita kannustetaan osallistumaan talkoisiin ja torjumaan vieraskasvilajeja myös omilla tonteillaan sekä kirjaamaan omat havaintonsa Suomen Lajitietokeskukseen. Ympäristönsuojelutoimisto auttaa kysymyksissä, jotka koskevat havaintojen rekisteröintiä tai muissa vieraslajeihin liittyvissä asioissa.

Lisätietoa

Kiitos kiinnostuksestasi ja osallistumisestasi hankkeisiimme! Jos haluat saada lisätietoa, voit vierailla kunkin hankkeen omalla sivulla. Siellä on lisätietoa ja julkaistuja raportteja.

Ympäristönsuojelutoimiston työ keskittyy biologisen monimuotoisuuden säilyttämiseen ja suojelemiseen sekä arvokkaiden luonto- ja kulttuurialueiden säilyttämiseen. Siksi ennallistettujen alueiden hoito ja vieraslajien torjunta jatkuvat myös hankkeiden päätyttyä. Ympäristönsuojelutoimisto ottaa mielellään vastaan ehdotuksia alueista, jotka voisivat hyötyä ennallistamistoimista, kuten perinnebiotoopit ja niityt, lintuvedet, metsät jne. Yhdessä voimme tehdä positiivisen eron ympäristön ja tulevaisuuden hyväksi!