- Tunnista haitallinen vieraslaji:
- Komealupiini:
- Korkea kasvi, jolla on kädenmuotoiset lehdet.
- Kukat ovat pieniä herneenmuotoisia kukkaryppäitä, jotka ovat erivärisiä, kuten violetteja, vaaleanpunaisia, sinisiä tai valkoisia.
- Kasvaa nurmialueilla ja tienvarsilla.
- Jättipalsami:
- Suuret vihreät lehdet ja pystyt varret.
- Kukat ovat suppilonmuotoisia ja voivat olla vaaleanpunaisia, violetteja tai valkoisia.
- Erityispiirteenä ovat sen siemenet, jotka ovat pienissä ”räjähtävissä” siemenkoteloissa.
- Kasvaa kosteissa ympäristöissä vesistöjen lähellä tai metsissä.
- Komealupiini:
- Varusta itsesi työkaluilla: haitallisten vieraskasvien torjuntaan saatat tarvita käsineitä, lapiota, puutarhasaksia tai trimmeriä. Varmista, että työkalut sopivat tekemääsi työhön. Torjuntatyötä voi tehdä myös ilman työkaluja ja käsineitä.
- Näin torjut haitallisia lajeja:
- Komealupiini
- Menetelmä 1: Jos kyseessä on pienempi esiintymä, voit poistaa koko kasvin leikkaamalla varren puutarhasaksilla tai katkaisemalla sen käsin läheltä maata, tai vetämällä sen juurineen ylös käsin tai lapion avulla. Huom: Poista juurista mahdollisimman paljon multaa.
- Menetelmä 2: Jos kyseessä on suurempi esiintymä, voit trimmata läheltä maata, mutta poista ensin käsin siemenelliset kukat siementen leviämisen estämiseksi.
- Toistaminen: Seuraa tilannetta useita kertoja kesän aikana, jos käytät trimmausta menetelmänä.
- Jättipalsami
- Menetelmä 1: Poimi käsin juurineen, jolloin torjunta on helppoa ja tehokasta. Huom: poista juurista mahdollisimman paljon multaa.
- Menetelmä 2: Poista koko kasvi tai vain kukat leikkaamalla varsi puutarhasaksilla tai katkaisemalla se käsin.
- Toistaminen: Seuraa useita kertoja kesän aikana, jos käytät varren leikkaamista menetelmänä.
- Komealupiini
- Poista kasvinosat huolellisesti: Kun olet leikannut tai katkaissut kasvinosat, varmista, että käsittelet niitä huolellisesti. Kerää kasvijätteet muovipusseihin, kuljeta ne Maria Malmin parkkipaikalla olevaan kasvijätteen keräyskonttiin ja tyhjennä sisältö konttiin estääksesi siementen leviämisen.
- Toista prosessi tarvittaessa: koska vieraslajit voivat olla itsepäisiä, voi olla tarpeen tehdä useita torjuntakierroksia, jotta ne pysyvät kurissa. Jatka alueen seurantaa ja toimi nopeasti, jos havaitset uutta kasvua.
HUOM: kasvijäte käytetään biokaasun tuottamiseksi, joten muista, että kasvijätteessä ei saa olla multaa, äläkä heitä muovipusseja konttiin!
Noudattamalla näitä ohjeita voit auttaa torjumaan haitallisten vieraslajien leviämistä ja suojelemaan paikallista ekosysteemiä.