Skata – Pietarsaaren vanha puutalokaupunginosa

Pohjoisnummi eli pietarsaarelaisittain ”Skata” on yksi Suomen suurimmista yhtenäisistä puutalokaupunginosista.

Ensimmäinen asutus 40 korttelia käsittävällä Pohjoisnummella ajoittuu 1730-luvulle. Skatassa asui 1700- ja 1800-luvulla lähinnä merimiehiä ja kapteeneja perheineen. 1800-luvun lopulla alueesta tuli työläisten asuinalue.

Lue lisää Skatasta eilen ja tänään Skata-yhdistyksen kotisivulta!

Merimiesten ja tupakkatehtaan työläisten kaupunki

Skata oli aina 1800-luvun jälkipuoliskolle lähinnä merimiesten ja heidän perheidensä asuttama. Alue muuttui kuitenkin 1890-luvulla nopeasti työläiskaupunginosaksi. Asukkaat olivat töissä viereisessä Strengbergin tupakkatehtaassa, joka oli laajentunut voimakkaasti ja oli kaupungin suurin työnantaja. 

Skata suojeltiin asemakaavalla 1982 ja se on säilynyt suurelta osin alkuperäisessä asussaan. Suojelevan asemakaavan päätavoitteena on arvokkaan ympäristön säilyttäminen. 

Tänä päivänä Skata on yksi kaupungin suosituimmista asuinalueista. 

Tule tutustumaan Skataan!

Voit tutustua Skataan helposti kävellen kapeita hiekkakatuja pitkin ja ihastelemalla alueen värikkäitä taloja ja rauhallista tunnelmaa. Kierroksen päätteeksi voit nauttia idyllisistä maisemista kahvila Skorpanin terassilla. 

Matkailuneuvonta voi järjestää alueella tilauksesta opastettuja kierroksia. 


360° virtuaalikierros

Lähde kierrokselle historialliseen Pietarsaareen – Strengbergin tupakkatehtaan ympäristöön, Skataan ja Koulupuutarhaan!

Viktor Sundin tupa

Runoilija Viktor Sund syntyi Pietarsaaressa 1891 ja hän oli kotikaupungilleen uskollinen aina kuolemaansa asti v. 1966.

Sundista tuli vuosien mittaan tunnettu persoona kaupungin vilinässä, monille kansakoulusukupolville hän oli tuttu opettajana, monet tunsivat hänet museointendenttinä ja kaupunginkirjastonhoitajana. On laajalti tunnettua, että Viktor Sund on kirjoittanut kauniin runon ”Där björkarna susa” (suom. Miss’ soutaen tuulessa), josta on tullut suosittu ja kansan rakastama Oskari Merikannon säveltämä laulu.

Viktor Sundin koti Taljasepänkatu 8:ssa Skatassa on kunnostettu vanhaa säilyttäen, ja pientä punaista tupaa voidaan nyt käyttää kulttuuritapahtumien inspiroivana miljöönä. Taloa voi myös vuokrata kokouksiin ja muihin yksityistilaisuuksiin. Varaukset: Skata-yhdistys, puh. 050 364 6359.

Kiertokävely Skatassa

Tulosta kartta tästä: